336 Kaj početi z bolnim krompirjem. Kmetijskemu institutu vseučilišča Halleškega došlo je od več strani vprašanje, kako bi se bolni krompir dal porabiti? hrof. dr. Kiihn je na vprašanja odgovoril tako-le: Letos se slišijo po vsem svetu pritožbe, da krompir boleha (gnjije). V vsem meni v preiskavo poslanem krompirji sem našel navadno krompirjevo bolezen, katero dela ona gljiva, kateri je ime „Phytophtora (Per-nospora) infestans", po kateri začne krompirjevec (perje) kmalu veneti, krompir sam pa na lupini in znotraj dobi rujave lise, katere večkrat kakor venček (krancelj) obdajajo krompir znotraj. Krompir take podobe, tudi če je zelo lisast, pa ni še prav za prav gnjil, da bi smrdel, sme se brez nevarnosti živini v živež porabiti. To je po obilih skušnjah potrjeno. Se le takrat, koje krompir začel plesneti ali popolno gnjiti, bilo bi škodljivo , ga živini za krmo dati, če tudi bi krompir kazal le malo take plesnine ali gnjiline. Treba je tedaj, da se bolni krompir kmalu potem, ko je bil iz njive izkopan, porabi za živinsko pičo, dokler ne kaže nič druzega, kakor samo gori popisane lise, kajti gnjiloba izkopanega krompirja se kmalu prične in potem ni krompir za nobeno rabo več. Bolni krompir kmalu za živinsko pičo porabiti je pa le tam mogoče, kjer gospodar ni veliko krompirja pridelal in ima sam več živine ali da ga sosedom, ki ga nimajo, prodati more. Kjer pa to ni mogoče zato, ker je gospodar veliko krompirja pridelal, je velike škode se le obvarovati tam, kjer je kaka žganjarija blizu, ki iz krompirja kuha žganje. Je sicer še druga pomoč, oteti krompir popolne škode, in ta obstaja v tem, da se krompir praži (peče) in potem vkvasen (gedampfc und ein-gesauert) spravi v nalašč zato napravljene jame trdno natlačen in dobro pokrit. Skušnje učijo, da je tako shranjeni krompir se za goveda in prešiče dober ohranil 2 in 3 leta. Vendar vsa ta poprava zahteva velike natančnosti, da krompir ne gre pod zlo.