Kolesarstvo in erektilna disfunkcija - Šibli, Ina (Zdravniški vestnik, 2014)
Že vrsto let lahko beremo raziskave o vplivu kolesarstva na razvoj erektilne disfukcije (ED) zaradi povečanega pritiska na perinej. Članek je pregled epidemioloških raziskav tega področja, opisuje patogenezo ED pri kolesarjih in raziskave, ki opredeljujejo spremembe perinealnega pritiska, hemodinamike in delovanja perifernih živcev ob kolesarjenju. Pri slednjih so raziskovalci ugotavljali, kako na vse to vplivajo sedeži različnih velikosti, materialov in geometrije ter različni položaji sedeža in kolesarja. Raziskav urogenitalnih motenj pri kolesarkah je malo, a vseeno nakazujejo podobne težave kot pri kolesarjih. Glede na rezultate raziskav članek povzema priporočene preventivne in terapevtske ukrepe pri kolesarjih.
Keywords: cycling; eredtile dysfunction; erektilna disfunkcija; kolesarstvo; perineal pressure; perinealni pritisk; saddle; sedež