Velike njive - Mason, Phil (knjige, 2024)
Arheološko najdišče Velike njive je bilo na trasi avtoceste Ljubljana–Obrežje–Zagreb raziskano v letu 2003. Odkrite so bile naselbinske ostaline bronaste dobe in poznega zgodnjega srednjega veka. Nekatere izmed odkritih jam glede na gradivo sodijo v zgodnjo bronasto dobo, mlajšo železno dobo, rimsko obdobje in novi vek.V čas srednje in zgodnje pozne bronaste dobe sodi večje naselje. Ugotovljeno je bilo večje število objektov, ki jih avtorja razdelita na tri stavbne tipe. Glede na rezultate radiokarbonskega datiranja je bilo težišče poselitve verjetno v 15. in 14. stoletju pr. n. št, naselbina pa je bila zapuščena najkasneje v drugi polovici 13. stoletja pr. n. št.Po opustitvi naselbine iz srednje in zgodnje pozne bronaste dobe se je poselitev v pozni bronasti dobi premaknila proti vzhodu. Hiše so v primerjavi s predhodnimi manjše in se združujejo v tri skupine. Sočasna je deponija lončenine, ki je nastala na močvirnatem in delno poplavnem območju brežine potoka.Območje vzhodnega dela najdišča je bilo znova intenzivneje poseljeno v poznem zgodnjem srednjem veku. Naselbino je na zahodu zamejeval linearni jarek, na vzhodnem delu pa jo je najverjetneje obdajala palisada. Glede na odkrito gradivo je naselbina živela v 10. in/ali 11. in morda še na začetku 12. stoletja n. št.