Vnovič poterjeno sredstvo krompir gnjilobe obvarovati. Že lani sim razglasil, da se je osušeni krompir, posajen na mahovnit svet, kodar se je sicer le voden in špehast krompir prideloval, posebno dobro obnesel; pridelk je bil popolnoma zdrav, sip-čen in zlo bogat, in tudi v kleti, popred na podu dobro osušen in na nadtalnem odru tri čevlje de- — 342 — belo nakupičen, clo nič gnjil ni, ampak se do zadnjega dobro prihranil. Letos sim sopet ves razrezani krompir dal zne-sti pod streho na opečni tlak (ceglasti flašter), tam ga tanko raztrositi, in večkrat premešati, da se je posušil enako jabelčnim platičkom. Tako osušenih platičkov smo pod brazdo vergli nekoliko na terdem svetu, nekoliko pa na mahu. Tako osušeno seme je nekoliko kasneje zelenelo od neosušenega, toda je naglo in čversto rastlo, zelišč do zadnjega zeleno ostalo, obilo debelega in do zadnjega zdravega krompirja doneslo, kterega od 15. dneva prejšnega mesca v kletu še clo nič ni zgnjilo; kakor se pa v Ljubljani in v njeni okolici sliši, gnjije letos v kletih še huje od prejšnih let. Kar še bolj poterdi nasvetovano skušnjo je pa, da je en prijatel blizo Iga, dobivši od mene nekoliko osušenega krompirja, posadil ga poleg svojega neosušenega, — in glejte! pridelk iz domačega semena je že na njivi močno gnjil, v kletu pa ne-utegoma sčernil; pridelk iz mojega semena je bil pa lepši, bogatejši, na njivi in v kleti vedno zdrav. Opomniti pa moram, da je treba zrezani krompir pod streho tanko raztrositi, in večkrat premeša vati, sicer strohni in pride ob kal. Radoveden sim slišati od posnemavcov mojega nasveta, kako da se jim krompir obnaša. J. Orel.