Parasitoid species of the genera Ascogaster and Chelonus (Hymenoptera: Braconidae: Cheloninae) from the Marmara, Western and Middle Black sea Regions of Turkey - Aydogdu, M. (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2007)
Ličinke hroščev, dvokrilcev, kožekrilcev in metuljev, ki živijo v vrtovih, zelenjavi, njivah in gozdovih, pogosto spremlja znatno število naravnih sovražnikov. Velik pomen v naravi je pripisan parazitoidnim žuželkam, uvrščenim v rodova Ascogaster in Chelonus. Tudi neredna uporaba insekticidov na plantažah omeji populacije parazitoidov in zmanjša njihovo vrstno pestrost.Vrste rodov Ascogaster in Chelonus imajo največjo vlogo pri zajedanjumetuljev. 26 vrst parazitoidov hroščev, dvokrilcev, kožekrilcev in metuljev je bilo najdenih v tej raziskavi. Vrste Ascogaster excisa, A. gonocephala, A. grahami, A. varipes, Chelonus (C.) annulipes, C. (C.) annulatus, C. (C.) caradrinae, C. (C.) elongates in C. (C.) processiventris soprvič zabeležene v Turčiji. Odnosi z gostitelji, vrste in njihova prebivališča so podani v tabeli. Ta raziskava bi morala biti prvi korak k raziskavam integrirane kontrole škodljivcev, ki bodo potekale v prihodnosti.
Keywords: entomologija; favna; parazitizem; plantaže; Turčija; Turkey