The microbiological quality of raw milk after introducing the two day's milk collecting system - Godič Torkar, Karmen (Acta agriculturae Slovenica, 2008)
Preučevali smo mikrobiološko kakovost odkupljenega surovega mleka po odločitvi mlekarn, da bodo mleko zbirale vsake dva dni in ne več dnevno, kot so to izvajale do konca leta 2005. V osrednjem proizvodnem področju Slovenije smo v zimskem in letnem obdobju odvzeli 203 vzorcev mleka iz hladilnih bazenov posameznih proizvajalcev, zbiralnic ter transportnih cistern na sprejemu mlekarne. S standardnimi mikrobiološkimi metodami smo ugotavljali skupno število aerobnih mezofilnih mikroorganizmov, koliformnih in psihrotrofnih mikroorganizmov, število kvasovk in plesni ter koagulaza-pozitivnih stafilokokov. Ugotavljali smo tudi prisotnost posameznih vrst plesni in njihovo sposobnost tvorbe aflatoksinov. Skupno število mikroorganizmov je presegalo 100.000 ke/ml v 48 (23,6 %) od vseh preiskanih vzorcev. Njihovo povprečno število v vseh vzorcih je bilo 4,5 log10 ke/ml. Povprečno število koliformnih mikroorganizmov je znašalo 2,1 log10 ke/ml, število psihrotrofnih mikroorganizmov 3,7 log10 ke/ml, skupno število kvasovk in plesni 2,3 log10 ke/ml in število koagulaza-pozitivnih stafilokokov 1,97 log10 ke/ml. Kvasovke s povprečno koncentracijo 1,7 log10 ke/ml smo ugotovili v 95 % vzorcev, plesni s povprečno koncentracijo 0,6 log10 ke/ml pa v 63,3 % vzorcev. Najpogosteje smo izolirali plesni iz rodov Geotrichum (51,5%), Aspergillus (33,8 %), Mucor (5,9%), Fusarium (2,9%) in Penicillium (2,9%). Nobeden izmed izoliranih sevov iz rodu Aspergillus, ki je kazal značilno rast na gojišču AFPA, ni na gojiščih YES in YGC z metil-ß-ciklodekstrinom tvoril aflatoksina M1.
Keywords: mleko; surovo mleko; mikrobiološka kakovost; mikroorganizmi; plesni