Preskušanje gredi kolesnih dvojic na dizelskih motornih vlakih - Grum, Janez (Strojniški vestnik, 1999)
V tem prispevku smo prikazali preskušanja gredi kolesnih dvojic na dizelskih motornih vlakih in posvetili pozornost tako teoretičnemu kakor tudi eksperimentalnemu delu. Na aluminijastem bloku smo najprej izmerili karakteristike ultrazvočnih glav z uporabo elektrodinamičnih sond. Na voljo smo imeli razstavljene in neuporabljene gredi kolesnih dvojic, na katerih smo na posameznih kritičnih mestih simulirali napake različnih globin. Na temelju napak smo nato ugotavljali primernost uporabe različnih ultrazvočnih glav. Tako smo uspešno preskušali z vsako od izbranih štirih ultrazvočnih glav, in sicer na krajši in daljši strani zobnika gonilne gredi z različnih polj ter pri nastavitvi aparata na 1.5 in 2.5m. Vsako od izbranih različic preskušanja smo nato posneli za kasnejšo analizo rezultatov. Po izbranih postopkih smo v končni fazi za primerjavo rezultatov eksperimentalnega dela izračunali tudi geometrijske oblike znanih tipov zvočnih poti.
Keywords: vlaki motorni(dieselski); preskušanje gredi; preskušanje ultrazvočno; analize poškodb; vlaki; gredi; testiranje; preskušanje