Dekle z biseri - Haggard, H. Rider (knjige, 2022)
Prelepa zgodba o veri, upanju in ljubezni, ki se dogaja v prvih dneh Cerkve. »Deklica je zdaj krščena,« je rekla Rahela. »Naj živi eno uro ali sto let, in če kdaj doraste, glej, Nu, da ji boš dobra mati in da jo vzgojiš v krščanski veri. Sporoči ji tudi, kar je njen oče naročil in kar ji tudi jaz zapovedujem: Če bo dorasla in se kdaj omožila, ne sme vzeti za moža nikogar, ki ni kristjan. Povej ji, da je to volja njenih staršev, in če se bo ravnala po tem, jo bo najin blagoslov spremljal vse življenje.« V prvem stoletju po Kristusu v mračnem in do kristjanov sovražnem rimskem imperiju odrašča Mirijam, mlada kristjanka. Že kot dete je ostala brez staršev in od takrat dalje zanjo skrbi Nehušta, zvesta služabnica. Mirijam, lepo, srčno in pogumno dekle, se zaljubi v Marka, rimskega častnika. Toda zdi se, da se njuna ljubezen ne more uresničiti: Mirijam se ne more poročiti z ljubljenim rimskim vojakom, saj bi tako zatajilo svojo vero. Zgodba se še dodatno zaplete zaradi Kaleba, prijatelja iz otroštva, ki goji do nje strastna čustva in želi Mirijam zase.