Obolevnost prebivalcev Slovenije za akutnim koronarnim sindromom v povezavi z nekaterimi meteorološkimi spremenljivkami - Ravljen, Mirjam (visokošolska dela, 2016)
Akutni koronarni sindrom (AKS) je posledica zapore koronarne arterije s krvnim strdkom. Predstavlja glavni vzrok umiranja okoli 1,8 milijona ljudi v Evropi. K razvoju obolenja pripomorejo številni dejavniki tveganja. Mnoge raziskave povezujejo pojav obolenja z vremenom, pri nas problem še ni raziskan. V ta namen smo analizirali povezanost med povprečno dnevno temperaturo, vlažnostjo in zračnim tlakom na dan obravnave in v razponu 7 dni pred obravnavo ter številom urgentno obravnavanih pacientov z AKS v obdobju od 1. 1. 2008 do 31. 12. 2011 v intervencijskih katetrskih laboratorijih v Sloveniji. Uporabili smo Poissonov regresijski model, v katerega je bila kot kontrolna spremenljivka vključena tudi sezona. Pokazalo se je, da so z incidenco obravnavanih pacientov negativno povezani povprečna dnevna temperatura na dan obravnave in vsaj 7 dni pred tem, vlažnost do 2 dni in z zamikom 5 do 7 dni ter zračni tlak v obdobju do 4 dni pred tem. Pri pacientih, starejših od 65 let, je z incidenco negativno povezana le temperatura. Izsledki so primerljivi z rezultati podobnih raziskav, izvedenih v Evropi. Pri pacientih, mlajših od 65 let, sta negativno povezani vlažnost in zračni tlak. Tujih raziskav, ki bi analizirale vpliv slednjih, je malo, njihovi izsledki so kontradiktorni ter patofiziološki mehanizem nepojasnjen.
Keywords: Akutni koronarni sindrom; Incidenca; Slovenia; Slovenija; Disertacije; bioklimatologija; cardiovascular disease; kardiovaskularne bolezni; obolevnost; dejavniki tveganja; vreme; weather; vremenske spremenljivke; temperatura; vlažnost; Humidity; zračni tlak