Dramski lik in dramsko dogajanje v slovaških dramah z utopično tematiko v obdobju 1920–1948 - Lacová, Hana (Jezik in slovstvo, 2025)
Prispevek preučuje vpliv utopične tematike na kategoriji dramskega lika in dramskega dogajanja pri izbranih slovaških dramah, ki so nastale med letoma 1920 in 1948. Študija se posveča štirim dramskim naslovom: drami Jozefa Závodnega (1899–1969) Nadčlovek (1927), drami Petra Karvaša (1920–1999) Meteor (1945), drami Juraja Váha (1925–1976) Zadnji in prvi (1949) ter drami Júliusa Barča-Ivana (1909–1953) Konec (1948). Cilj je, da s preučitvijo podkategorij dramskega lika in dramskega dogajanja identificiramo elemente in postopke, ki so uporabljene v dramskih besedilih z utopično tematiko, ter njihov vpliv na dramsko zgradbo.
Keywords: 1920-1948; Barč-Ivan, Július; catastrophe; drama of ideas; dramatic characters; dramatic plot; dramski lik; dramsko dogajanje; idejna drama; Karvaš, Peter; katastrofa; Slovak dramatics; Slovak literature; slovaška dramatika; slovaška književnost; utopian theme; utopična tematika; Váh, Juraj; Závodný, Jozef