List 4. Priporočilo kislega korenja. V zadnjem listu preteklega leta so želele „No-vice", da bi povedal kaj več od kislega korenja. Korenje (Mohre, gelbe Rube) se da ravno tako napraviti, kakor kisla repa. Kislo korenje je ravno tako dobro, kakor kisla repa, in če je korenje belkaste barve, ne boš kuhanega celo nič razločil od kisle repe. Mislim tedaj , da ga smem po vsi pravici priporočati gospodarjem in gospodinjam. Zakaj dostikrat se narajma, da bolhe ali pa gosence kmetu repo tako poribajo, da mu je za ribanje celo nič ne ostane, korenja pa dovolj pridela. Ali ni v tacih okolišinah bolje za domačo potrebo naribat? korenja, kakor dnar za repo dajati, ki se lahko oberne s*q druge potrebe. Tudi se korenje na pol manj posede kot repa, ker ni tako vodeno, in po vsem tem ima korenje več redi v ne moči v sebi kot repa, kar že vsaka kmetica ve iz lastne skušnje. Kar delo utiče, korenje skisati, je ravno ta-košno, kakoršno je pri repi. Osterže se, snažno opere, nariba in terdo natlači v posodo, po tim pa s kam-njein obloži, ali pa s prešo dobro vkup stisneondi, kjer prešo ali stiskavnico namest karanja imajo. Popolnoma sem prepričan, da s tem priporočilom nisem ne besedice preveč rekel v hvalo kislega korenja, ki je zares dober namestnik kisle repe. J, Pajk*