Analysis of development factors and by products of small towns - case study of the town of Chojnice (Poland) - Miszewski, Fabian (Revija za geografijo, 2025)
Mala mesta predstavljajo ključen element lokalnega gospodarstva. Trenutno se soočajo z različnimi izzivi, povezanimi z demografskimi trendi, urbanimi investicijami in razpoložljivostjo lokalnih proizvodov. Mesto Chojnice na Poljskem je bilo izbrano kot študija primera za raziskovanje dejavnikov razvoja malih mest in njihovih produktov. Uporabljene so bile metode, kot je analiza SWOT, za oceno razvojnih dejavnikov in lokalnih produktov, prav tako je bila ocenjena vloga virov pri ustvarjanju produktov. Rezultati kažejo, da Chojnice doživljajo demografsko krizo, medtem ko njihova edinstvena geografska lega predstavlja tako prednosti kot tudi slabosti.
Keywords: economic factors; ekonomski dejavniki; environmental factors; Mala mesta; okoljski dejavniki; razvoj malih mest; small-town development; social factors; socialni dejavniki; teritorialni marketing; territorial marketing