Z gospodarskega polja. = Pristna pa zdrarilna domača salata je beli zeljnati štor, ki 86 skuba v slaoi vodi kot kaifiola. Oblajen, zrezan na tanke zrezke, polit z oljem in vinskim octom je aromatična salata, dobra k vsaki pečenki. = Praktične sobne In hodnlške preproge ob času umitib lesenih ali šamotnih tal 80 stari časopisi in reliki papirji od blaga. Te koRe pogrnemo po izmitih tleh 2 uri potem in pustimo to varstveno sredst?o proti prehitri zamazanosti po 2—3 dni na tleb osobito tam, kjer se dosti hodi. = Praktlčen llrec pa ceno je oni, ki ga narediš iz risarskpga papirja sam. Velikost ad libitum. Utrdiš ga s tremi šivi navadne niti. Po njem 86 toči lahko črnilo, olje, ?ino in druge take redke tekočine, ki pridejo tebi v roke. Vsaka tekočina dobi svoj čist papirnat livec. Po uporabi se ga dene na suh kraj, da 86 stoječ posuši. Pred rabo se tak lirec vtakne v svežo vodo, da se papir bolj aprime. — Miada srcža repa se skuhaua z zelenimi listi da pripmviti kot slastna lahko prebavljiva prikuha, če jo pnpravi kuharica tako kakor vrhovne mlade kolerabice. = Gosta TOda, v lateri so bile izprann šolske gobe in cunje od krede, dajo dobro zalivalno gnojilo za vse cvetice, ki jih gojimo po oknib. = Noyo obaralo, črevlji, škornji itd., nara ostanpjo ve6 let mehki in celi, ako jib vsakih 10 dni z rumeno mažo (kupljeno ma^tjo) konserviramo. Nobena konserva za naše črevlje ne sme biti slana. Cestno blato je najbujši škodljivec finemu usnju. 4 = Da nam sadno drevje dobro raste jn rodi,je treba e e l e k o s t i okrog dreves po 2 dra globoko potakniti, zabiti in s pratjo pokriti. = Da očičtiš marmorne ploščc, vzpmi živo apno, zlivaj nanj toliko miluice, dokler nastane nekaka sraetaui podobna stvar. Z njo namaži marmorno ploščo in pusti nama zano 24 ur, potem odrgni s suho debplo cunjo in omij ploščo z miluico. Plošča bo nato taka, kakor bi bila nora.