Vloga perifitonskih alg pri določanju ekološko sprejemljivega pretoka vode v tekočih vodah - Smolar-Žvanut, Nataša (Acta hydrotechnica, 2001)
Pri določanju ekološko sprejemljivega pretoka (Qes) je treba poznati združbo perifitonskih alg, ker predstavljajo začetek prehranjevalne verige v tekočih vodah, se hitro odzivajo na spremembe v okolju in ponujajo podlago in zatočišče številnim vodnim organizmom. Vrednost Qes mora zagotavljati količino in kakovost vode, da ne pride do bistvenih sprememb v zgradbi in delovanju združbe perifitonskih alg. V različnih letnih obdobjih, v času nizkih pretokov vode v letih 1998-1999, smo v reki Savi Dolinki na območju odvzema vode za HE Moste, in v reki Soči, na območju odvzema vode za HE Doblar in HE Ajba, ocenili vpliv odvzema vode na združbo perifitonskih alg in na hidrološke značilnosti obeh rek ter opredelili vlogo perifitonskih alg pri Qes v tekočih vodah. Rezultati hidroloških analiz so pokazali na bistveno spremenjen hidrološki režim in prevladovanje prodnatih plavin s precejšnjim deležem grobih zrn pod pregradami. Posledica odvzema vode je, da fizikalno in kemijsko sestavo vode pod pregradami ne uravnavajo več razmere v zgornjem delu porečja, temveč jo določajo dotoki pod mesti zajetja. Stalen pretok in redko pojavljanje visokih voda pod pregradami sta vzrok za veliko raznolikost perifitonskih alg in razlike v biomasi perifitonskih alg, v primerjavi s primerjalnimi mesti nad pregradami.
Keywords: ecologically acceptable flow; ekološko sprejemljiv pretok; odvzem vode; perifitonske alge; periphytic algae; water abstraction