Cooperative security in Europe and Slovenia - Juvan, Jelena (Sodobni vojaški izzivi, 2025)
Članek obravnava kolektivno varnost kot strateško alternativo tradicionalnim modelom, osredotočenim na moč, v okviru evropske varnostne politike. Osredotoča se na Evropo in uporablja Slovenijo kot primer študije, pri čemer poudarja, kako okviri sodelovanja, ki poudarjajo medsebojno odvisnost, multilateralizem ter preventivno diplomacijo, prispevajo k regionalni stabilnosti in odpornosti. Analiza poudarja vlogo malih držav pri oblikovanju varnostnih rezultatov prek institucionalnega sodelovanja in specializacije politik. Članek zagovarja oživitev mehanizmov sodelovanja za obravnavanje nastajajočih groženj in ponovno vzpostavitev zaupanja v razvijajočo se evropsko varnostno arhitekturo.
Keywords: Common Security and Defence Policy; Evropska unija; Evropska varnostna in obrambna politika; Male države; Mednarodna varnost; NATO; skupna varnostna in obrambna politika