Complement resistance impairs anti-tumour therapy - Konatschnig, Thomas (Radiology and oncology (Ljubljana), 2006)
Izhodišča. Različne in vitro raziskave, ki so bile narejene v zadnjih dveh desetletjih, jasno kažejo, da je odpornost človeških tumorskih celic na avtologni komplement pogojena z na membrano vezanimi regulatornimi proteini komplementa (mCRP). Takšna proteina sta CD55 in CD46, najpomembnejšo vlogo pa ima CD59. Ta imunska dogajanja zelo vplivajo na potek bolezni, kar potrjujejo novejše klinične raziskave. Odpraviti odpornost na komplement obeta izboljšanje zdravljenja bolnikov z različnim rakom, s tem pa tudi izboljšanje napovedi izhoda bolezni. V pričujočem kratkem preglednem članku podrobneje predstavljamo: (1) nevtralizacijo proteinov mCRP z monoklonskimi ali rekombinantnimi protitelesi in (2) strategijo "utišanja" genov za proteine mCRP z delovanjem na nivoju RNA ob uporabi siRNA. Zaključki. Ker so proteini mCRP prisotni v vseh normalnih tkivih endotelnih celic parenhimskih organov (jetra, ledvica, itd...) in v krvnih celicah je zelo pomembno, da je blokiranje delovanja proteinov mCRP selektivno in da tako ne prizadene zdravega tkiva. Čeprav so prvi rezultati ohrabrujoči, je vplivanje na delovanje proteinov MCRP, da bi izboljšali imunoterapijo, še vedno izziv v klinični praksi.
Keywords: Antibodies, Monoclonal; antigeni; Antigeni, CD59; Antigens, Cd59; Complement Inactivators; Drug Therapy; Immunology; Immunotherapy; Imunoterapija; Komplement, inaktivatorji; Neoplasms; Novotvorbe; odpornost; onkologija; Protitelesa monoklonska; tumor; tumorske celice