Kaj o strukturi gospodarske rasti v Sloveniji nakazujejo podatki iz gradbeništva? - Zorko, Robert (knjige, 2024)
Gradbeništvo je pomembna gospodarska dejavnost. V Sloveniji je bilo po zadnjih podatkih AJPES v tej dejavnosti lani zaposlenih več kot 54 tisoč oseb, dodana vre-dnost, ki so jo ustvarila gradbena podjetja, pa je znašala približno 7,4 odstotka ce-lotne ustvarjene dodane vrednosti slovenskih gospodarskih družb.V tej analizi z uporabo različnih podatkov s področja gradbene aktivnosti poskušamo pojasnjevati tudi strukturo gospodarske rasti v Sloveniji. Spremljanje trendov na tem področju je pomembno z vidika dolgoročnega potenciala slovenskega gospodar-stva. K temu bosta ključno prispevala tehnološki napredek in naložbena aktivnost dr-žave in podjetij, ki se deloma odraža v gradbeni dejavnosti. Iz podatkov o gradbeni aktivnosti lahko izluščimo podrobnejšo strukturo gradbenih investicij v Sloveniji. Podatki kažejo, da se je investicijska aktivnost v zadnjih letih močno pospešila. V večjem delu jo poganjajo zasebne investicije v stanovanjsko gradnjo in velike državne infrastrukturne naložbe. Na drugi strani ostajajo kazalniki gradnje nestanovanjskih stavb, kamor spadajo proizvodni obrati in ki je tako kot in-frastruktura ključna za prihodnji gospodarski in tehnološki napredek, na dolgoletnih (razmeroma nizkih) ravneh. Njihov delež v celotni vrednosti opravljenih del v gradbe-ništvu znaša le približno 20 odstotkov, kar je približno pol manj kot pred letom 2008.Velika gradbena aktivnost se odraža tudi na trgu dela, kjer se gradbena podjetja so-očajo s precejšnjim pomanjkanjem ustrezno usposobljene delovne sile.