Brez skrbi z Epiktetom - Capri, Jana (knjige, 2022)
Knjiga je napisana v obliki 79 vprašanj, ki se navezujejo na težave sodobnega časa, in odgovorov, obarvanih s filozofsko stoičnostjo, v katerih Epiktet opominja, naj se modro odločamo in prepoznamo, kdaj je izbira odvisna od nas in kdaj sploh ne. ---- Epiktet deli stvari na tiste, ki so odvisne od nas in so po naravi svobodne, neovirane in nezavrte, kot so mišljenje, odločanje, hotenje, izogibanje, razum, in one, ki niso, kot so telo, imetje, ugled in moč, vse, kar ni naše dejanje in je pod vplivom drugih. Osrednja ideja vseh njegovih naukov je svoboda, ki ni podvržena nobeni prisili in nobeni zapreki, zlasti svoboda moralnega odločanja. Njegov stoicizem je nekako terapevtski, zlasti v hudih časih pa trden in zaupanja vreden družabnik, svetilnik, ki razsvetljuje pot onstran obupa.
Keywords: elektronske knjige; Epictetus; Obvladovanje; Priročniki; stoicizem; Stres; Tesnoba