Samourejanje molekul na površini - Perko, Manica (Matrika, 2019)
Samourejanje molekul je obetavna strategija za izdelavo nanoelektronskih elementov, nanosenzorjev in drugih naprav. V članku so predstavljene osnove samourejanja molekul na površinah v ultravisokem vakuumu. Pri procesu samourejanja pri sobni temperaturi so molekule gibljive, zato mora biti adsorbcijska energija molekul večja od njihove kinetične energije, da je adbsorpcija mogoča. Pri samourejanju pa igrajo pomembno vlogo še medmolekularne interakcije ter interakcije molekul s substratom. Najpogostejše tehnike za karakterizacijo samourejenih plasti so vrstična tunelska mikroskopija, mikroskopija na atomsko silo in fotoelektronska spektroskopija rentgenskih žarkov.
Keywords: atomic force microscopy; mikroskopija na atomsko silo; molecular self assembly; nanotechnology; nanotehnologija; samourejanje molekul; scanning tunneling microscopy; tanke plasti; thin layers; vrstična tunelska mikroskopija