Pomembnost ugotavljanja pravilnih vzrokov za nastanek podjetniške krize - Dubrovski, Drago (Management, 2010)
Analiza pravilnih vzrokov za nastalo krizo ali resne težave v poslovanju je izjemno pomembna, saj se z njo identificirajo tista področja, katerih učinke je treba omejiti ali odpraviti. Ukvarjanje z napačnimi vzroki pomeni nadaljnjo nekoristno izgubo časa, denarja in naporov, kar krizni položaj le še zaostri. Čeprav na krizno stanje v podjetju lahko vplivajo številni medsebojno prepleteni zunanji in notranji vzroki, so v ospredju tisti, ki so povezani z managementom oziroma njegovimi napakami, te pa se delijo v tri velike skupine, ki prevladujejo po posameznih obdobjih. V empiričnem delu prispevka so bile na primeru 107 domačih podjetij proučene in potrjene tri zastavljene hipoteze. Teažve podjetij niso nastale samo zaradi globalne krize, temveč obstajajo tudi notranji vzroki, predvsem opustitev managementa.
Keywords: management; podjetja; krize; krizni management