Kosovelovi Integrali in filozofska misel F. Nietzscheja - Polanc-Podpečan, Gizela (Jezik in slovstvo, 2002)
Kosovelova zbirka Integrali s svojimi miselnimi izhodišči navezuje na filozofsko misel F. Nietzscheja. Nietzschejeva zahteva po Čezčloveku, ki bo oblikoval novo podobo Evrope, je zaživela tudi v integralni poeziji S. Kosovela. Integral, ki pomeni v matematiki nekaj kvalitetno novega, novo funkcijo, ki jo dobimo s pomočjo nizanja neskončno majhnih spremenljivk, dobi v Kosovelovi poeziji prav te razsežnosti: vrsta pozitivnih sprememb lahko privede do nove etične podobe Evrope. Novo podobo Evrope pa je v Kosovelovi poeziji mogoče zaznati tudi s tistimi spremembami starih vrednost, ki jih navaja F. Nietzsche v svojih delih: Onstran dobrega in zlega, Rojstvo tragedije, Tako je govoril Zaratustra. Rešitev Evrope pa je zaupana dejavnemu nihilistu, Čezčloveku.
Keywords: Kosovel, Srečko, 1904-1926; Nietzsche, Friedrich, 1844-1900; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska poezija; Kosovel, Srečko: Integrali; nemška filozofija; constructivism; konstruktivizem; vplivi