Gospodarske stvari. (Piše Ivan Vuk.) Večletni nčinek Tomaževe žlindre. Za zboljšanje naših travnikov, ki so obče revni na fosforni kislini in na apnu, je najboljše gnojilo Tomaževa žlindra, ki deluje več let, ako se je z gnojenjem pravilno ravnalo. Ker je to gnojilo težko raztopno, mora se že v jesen raztrositi, ako hočemo na spomlad imeti bogato košnjo. Mazanje sadnega drevja. Akoravno smo še komaj v začetku jeseni, hočemo vendar tebi, cenjeni sadjerejec, napisati par vrstic, kako lahko zavaruješ sadno drevje požrešni divjačini. In to sredstvo je, kakor ti priča naslov, »mazanje sadnega drevja». To sredstvo se je že davno rabilo zoper požrešni zajčji zob, ali z različnimi vspehi. Moje mnenje je, da se ni ravnalo večkrat pravilno glede sestave mazila, kakor tudi njega porabe. Kakor so dokazale poskušnje je najboljše mazilo, ki sestoji iz sledečih tvarin: Vzemi blizo polovice ugašenega apna, za četrtinko kravjeka in blizo toliko krvi (kakoršne koli živali). Temu se doda nekoliko smrdečega olja, katero je ravno pri roki n. pr. smoljevec, petrolej, terpetinovec itd. Ako je že zmes pregosta, prilije se nekaj vrele vode, da se posamezna tvarina ložje razkroji, na kar se vse skupaj dobro premeša. Ko je mazilo od gnetenja postalo vlecljivo, se vzame čepič ter se ž njim namaže drevje. Kedaj naj se drevje maže? To se zgodi v jeseni, da se zavaruje drevje čez zimo, ko zapade sneg. Mazati pa se mora le ob suhem vremenu, nikdar po dežju, tudi ne v jutru, ko je drevje še rosno. Paziti je tudi, da se novo obmazano drevo kmalo ne zmoči vsled dežja, kar vse stori, da se mazilo (vsaj z vsemi lastnostmi, smradom itd.) ne prime drevesa. Toraj mazati vselej le ob lepem, suhem vremenu! Kako naj se maže ? Najprej treba drevo mahu, krastove skornje in drugih napotkov skrbno očediti, da more mazilo do prave žive skornje, katere naj se prime. Tukaj je ob jednem prilika, si drevo posamezno skrbno ogledati, pri čem se lahko opazi marsikatera rana, bolezen ali druga slabost drevesa. Ako je rana že precej velika, treba dobiti nekaj ilovice, rano čedno izvezati in izvotliti (posebno pri raku in perečem ognju), nato z ilovico na debelo omazati, na kar je najboljše še vse obvezati. Če pa tega ne, se pa pomaže navrh še naše mazilo. Ob jednem se s tem delom preskrbi drevju še potrebno kolje. Kako visoko naj se maže? To bi se morali ravnati po debelosti snega. Ker pa ne vemo koliko snega bo padlo, ne kaže drugače, nego da pomažemo visoka drevesa do krone, nizka pa tudi še po debelejših vejah. Tako je upati, da gladni dolgouhec ne doseže do svežega debla. Kakšna ali katere vrste drevesa naj se mažejo? V prvo se skrbi za najbolj žlahtna drevesa, katera se navadno gojijo tudi v ograjenih vrtih. Tarn, ako se mažejo še po vrhu, treba radi nežne skorje oskrbeti nekaj milejše mazilo, kar se zgodi s tem, da se vzame manj apna, pa več krvi. Zatem je po vrsti mazati ona drevesa, ki imajo sladkejšo skorjo, n. pr. jablane, hružke, lescike itd. Nato sledijo, ako je mogoče, še češplje, slive, črešnje ia tudi Se orehi. Korist je lahko vsestranska. Ako morebiti ni bilo Ireba braniti zajca, pa smo pregledali vsaj zanikerno drevo, obvarovali je še kake bolezni, strebili mahu. preskrbeli z koljem, sploh storili, kar \e. bilo v naših močeh. Pa ne zastonj! Plačnik za vse to pa nam bode hvaležno sadno drevje s svojim obilnim sadjem. Ceni šampanjec. Kadar je soparno, tedaj človeka znatno okrepčuje žumeča pijača. Priprost recept, da dobiš osvežujočo, šampanjskemu vinu podobno pijačo, je naslednji: Vzemi steklenico lahkega, belega vina in prideni 5 g v prah stoleenega kandisa, 5 g vinskega kamna ali citronine kisline in slednjič bg čistega dvojno ogljikovo kislega natrija. Steklenica se hitro zamaSi najbolje s patentiranim zamaškom, kakor pri pivu v steklenicah, ali se pa zamašek močno pritrdi; nato se postavi steklenica k ledu in v kratkem času je izboren Sampacjec gotov. Izborno krmilo za kokoši je po leti sveža detelja in po zimi deteljino seno; deteija ima namreč v sebi one snovi, koje kokoš za tvorbo jajec najbolj potrebuje, nacureč dušik in apno. 100 kg deteljinega sena ima v sebi toliko apna, kolikor ga puta potrebuje za lupine 200 jajec. Za piCo se priredi detelja ali seno. To mora biti na kratko zrezano ali razmočeno, eno uro pred pokladanjem se v gorki vodi spazi in polaga bodisi samo za se, ali pa Se bolje pomešano s kuhanim krompirjem kot mehko krmivo. Eako ohraniš češplje sveže do Božiča ? Češplje trgaj ob suhern dnevu in pusti jih ležati 2—3 dni na suhem, zračnem kraju,da se uleže. Na to se pokladajo zvrstomamed moko ali otrobi v sod, tako da sad ne dotika sadu; na najvišjo vrsto češpelj potrese se vrsta otrobov kakih 5 cm na debelo. Polni sodek se pa dobro zapre in na suhem kraju, kjer ne zmrzuje, shrani. Tako prirejene češplje dadč se sveže 3—4 mesece obraniti. Predno jih rabiš, se oplaknejo, razlože na rešetce in drže nekaj časa nad soparom, (nad vodo v piskrecu z vrelo vodo); s tem pridobe zopet svojo prirojeno barvo. Da češplje ne smejo biti poškodovane, se razume samo od sebe. — Koliko bi se stržilo lahko za češplje, ako bi se tako hranjene prodajale pred svetim večerom!