Uradništvo v avstrijskem delu Istre v 18. stoletju - Holz, Eva (Acta Histriae, 1999)
Cesarica Marija Terezija je začela uveljavljati moderno uradniško ureditev države. Naletela je na odpor visokega uradništva. V letih 1747 do 1749 je obravnavala ravnanje pazinskega glavarja. Ta je bil obtožen tihotapljenja vina, ponarejanja dokumentov in poseganja v vladarske pravice. Bil je tudi v sporu s pićenskim škofom zaradi posesti in z lovranskim kapitljem, ker mu je hotel vsiliti novega člana.
Keywords: 18.st.; Istra; Istria; javna uprava; uradništvo