Asymmetric warfare threats in Greece - Nomikos, John M. (Sodobni vojaški izzivi, 2020)
Eden največjih izzivov današnjega časa je naraščanje asimetričnih groženj. Nato in EU sta tarči politično motiviranih nedržavnih in razvitejših državnih akterjev ter združenj, ki se ukvarjajo s kibernetskim kriminalom. Sovražna kibernetska kazniva dejanja spodkopavajo vse družbene ravni v državah Nata in EU ter ogrožajo politično, gospodarsko, civilno in vojaško varnost. S podobnimi grožnjami se spoprijema tudi Grčija. V članku so preučeni grška strategija kibernetske varnosti ter vzroki in posledice organiziranih terorističnih združb za nezakonite migracije v Grčiji. Prav tako je izpostavljen pomen izmenjave obveščevalnih podatkov med grško varnostno in obveščevalno skupnostjo.
Keywords: asimetrično bojevanje; asymmetric warfare; cyber-security; Grčija; Greece; human trafficking; kibernetska varnost; migracije; migration; trgovina z ljudmi