Pripeljite obtožence - Mantel, Hilary (Cankarjeva založba, 2024)
Drugi roman v trilogiji o življenju Thomasa Cromwella je prepričljiva in razburljiva zgodba o dogajanju na angleškem dvoru in v Angliji šestnajstega stoletja. Pisateljica Hilary Mantel je zanj, tako kot za prvi del Wolf Hall, prejela številne nagrade, tudi bookerja. Thomas Cromwell se je kljub svojemu skromnemu poreklu s pametjo, iznajdljivostjo in pretkanostjo prebil na dvor Henrika VIII., do številnih položajev v njegovi vladi in vse večjega bogastva. A vse to ima seveda svojo ceno. Kralj se je po spontanem splavu naveličal druge žene, ponosne Anne Boleyn, in vrgel oko na tiho Jan Seymour – in njegova desna roka mora zato, če želi to ostati, zlepa ali zgrda najti dokaze o kraljičini nezvestobi. Toda Cromwell ima ob tem še svoj, povsem zasebni motiv: dolgo pestovano maščevanje. »Največja živeča mojstrica angleške proze.« S temi besedami je pisateljico Hilary Mantel označil predsednik žirije za prestižno bookerjevo nagrado. Avtorica je prva ženska v zgodovini, ki je to priznano literarno nagrado prejela dvakrat. Prvič za roman Wolf Hall in drugič za pričujoče nadaljevanje. Na veliko veselje kritikov in bralcev je v delu že tudi zadnji del trilogije.
Keywords: Boleyn, Anne; Cromwell, Thomas; Henry; Tudor (rodbina)