Pots, symbols and territories: the archaeological context of neolithisation in Mediterranean Spain - Bernabeu Aubán, Joan (Documenta Praehistorica, 1999)
Glavna misel v članku je ta, da je širjenje kmetovanja na Iberskem polotoku posledica obeh vrst demskega širjenja in akulturacije mezolitskih prebivalcev. Že predstavljen model dvojnosti (Bernabeu 1996; 1997) poudarja prav ta vidik in tudi njegove posledice: obstoj določenih regionalnih razlik v procesih širjenja kmetovanja. V okviru tega menimo, da ima raznolikost vzorcev okraševanja in stilov impresso keramike ter skalne umetnosti izrazito teritorialen pomen. Širjenje teh simbolnih manifestacija lahko bolje razumemo,če upoštevamo medsebojne vplive med kmetovalci in lovci/nabiralci ter če predvidevamo, da asimilacija ni edini rezultat teh medsebojnih vplivov.
Keywords: archaeology; arheologija; arheološke najdbe; ceramic; keramika; kolonizacija; Spain; Španija