Sodobni vidiki in načini zdravljenja motenj hranjenja - Sernec, Karin (Farmacevtski vestnik, 2010)
Motnje hranjenja, skupina bolezni, ki je bila do pred kratkim znana le ozkemu krogu strokovnjakov, je v zadnjih desetletjih prerasla v bolezen moderne dobe.Motnje hranjenja predstavljajo pomemben javno zdravstveni problem. Vzrokeza nastanek motenj hranjenja lahko razdelimo na tri velike skupine: biološko - genetsko, socio - kulturno in družinsko. Večinoma gre za prepletanje vzrokov iz vseh treh skupin. Med motnje hranjenja uvrščamo: anoreksijo nervozo, bulimijo nervozo, kompulzivno prenajedanje in novejše oblike (ortoreksija in bigoreksija nervoza). Ključni dejavnik uspešne obravnave oseb z motnjo hranjenja je lastna motivacija za zdravljenje. Med uspešnejše terapevtske pristope sodi psihoterapija, uporablja se predvsem vedenjsko - kognitivno in/ali razvojno - dinamsko psihoterapijo, po potrebi v kombinaciji s psihofarmakoterapijo. Obravnava je lahko ambulantnega ali bolnišničnega tipa. Ozdravitev ne pomeni le odsotnost simptomov posamezne motnje hranjenja, temveč tudi ustrezno psihosocialno funkcioniranje.
Keywords: motnje hranjenja; therapy; zdravljenje