Deležniški in deležijski skladi na -č in -ši v slovenščini - Jesenšek, Marko (Slavistična revija, 2006)
Deležniško in deležijsko izražanje z oblikami na -č in -ši je bilo v osrednjeslovenskem knjižnem jeziku od 16. do 19. stoletja slabo izkoriščeno in skoraj pozabljeno, pod vplivom prekmurskega knjižnega jezika in po vzgledu stare cerkvene slovanščine pa je v 19. stoletju ponovno oživelo. Oblike na -č in -ši so v enotnem slovenskem knjižnem jeziku druge polovice 19. stoletja postale modne in izrazito knjižne, konec stoletja pa so se z nastopom slovenskih modernistov ponovno umaknile na jezikovno obrobje, kjer so se obdržale v znanstvenem in tudi publicističnem jeziku kot učinkovit skladenjski strnjevalec in sredstvo za hierarhizacijo dejanj.
Keywords: deležja; deležnik; Eastern Slovenian language; gerunds; history of Slovene language; knjižni jezik; Old church Slavic; participals; skladnja; Slovene; Slovene grammar; Slovene language; Slovenian literary language; slovenska slovnica; slovenščina; standard language; stara cerkvena slovanščina; syntactic condensation; syntax; zgodovina jezika