Analiza eksergijskih tokov absorpcijske hladilne naprave - Vasić, Vasilije (Strojniški vestnik, 2000)
V prispevku je podan postopek analize eksergijskih in anergijskih tokov v enostopenjski absorpcijski hladilni napravi z delovnim medijem LiBr/H20 ter postopek izračuna eksergijskega izkoristka v odvisnosti od stopnje uporabe naprave. Nakazana je prednost absorpcijske hladilne naprave pred kompresijsko hladilno napravo, ki se izkazuje v možnosti uporabe eksergijsko revne odpadne toplote in v rabi alternativnih energetskih virov.
Keywords: naprave hladilne; naprave absorpcijske; tok energijski; izkoristek eksergijski; absorberji; hlajenje; energijski tokovi; izkoristek