Razvoj in preskušanje odbojnikov železniških vozil z elastomernim vzmetnim paketom - Legat, Janko (Strojniški vestnik, 2000)
V skladu z zahtevami po posodobitvi odbojnih in vlečnih naprav na tirnih vozilih Slovenskih železnic so bili razviti vzmetni paketi z vzmetnimi elementi na podlagi vezave elastomer kovina. Pomemben del raziskav pri preskušanju vzmetnih paketov, po vgradnji v odbojne naprave železniških vozil, je naletno preskušanje vagonov. Z naletom obteženega vozila na mirujoče natovorjeno vozilo se ocenjuje zmožnost odbojne naprave in vzmetnega paketa, da obdrži pojemek mirujočega vozila v dopustnih mejah. V prispevku je predstavljen potek izvajanja preskusov z različnimi hitrostmi naleta in način določevanja koeficienta trka za razviti vzmetni paket. Rezultati opravljenih meritev kažejo, da največji pojemek med trkom obeh vozil tudi pri največjih hitrostih ne preseže dovoljene vrednosti po mednarodnih železniških predpisih.Prav tako so naletni preskusi pokazali, da razviti vzmetni paket poleg dušenja omogoča tudi počasno vračanje povratnega dela.
Keywords: vozila železniška; odbojniki; razvoj; preskušanje; železniška vozila; preiskušanje