Managing faculty's work-life balance in Indian business schools - Nayak, Parameshwar (Teorija in praksa, 2018)
V članku raziskujemo vpliv delovne organizacije, družine in družbene podpore pri usklajevanju dela in družine zaposlenih predavateljev na poslovnih šolah na ozemlju državnega glavnega mesta Indije. Raziskava temelji na anketi, pri kateri smo uporabili zlasti kvantitativne metode zbiranja primarnih podatkov. Raziskovalni vzorec je sestavljen iz 482 visokošolskih učiteljev, zaposlenih na različnih poslovnih šolah na ozemlju državnega glavnega mesta Indije. Za ugotavljanje vpliva delovne organizacije, družine in družbene podpore na demografske spremenljivke smo uporabili faktorsko analizo, test zanesljivosti in t-test ter analizo variance Anova. Ugotovitve kažejo, da visokošolski učitelji moškega spola bolje usklajujejo delo in družino kot njihove kolegice. Kadar so najbolj obremenjeni, pomembno vlogo igra podpora družine. S člankom bomo prispevali k temu, da bi poslovne šole v Indiji posodobile svoje politike ter svojim uslužbencem omogočile boljše življenje in ohranjale boljšo delovno kulturo.
Keywords: College teachers; Delo in družina; Organizacijska kultura; Organizational culture; Visokošolski učitelji; Work and family