Praznovanje - Peršak, Tone (knjige, 2022)
Roman Praznovanje se kot družbenozgodovinska analiza in interpretacija izkušnje nekdanjega sistema navezuje na Peršakova romana Usedline (2013) in Preobrazbe (2017), hkrati pa razlikuje od njiju, saj nima avtobiografske osnove. Je življenjska zgodba glavnega junaka in hkrati družinska kronika, ki zaobjame skoraj celo stoletje ter enakopravno oriše tudi osebnosti in usode še vrste družinskih članov ali prijateljev glavnega junaka.