Polarimetrični temperaturni senzor - Završnik, Miha (Informacije MIDEM, 1997)
Analizirali smo vpliv polarizacijskega ločitvenega razmerja vhodnega polarizatorja, koherenčnih lastnosti svetlobnega vira in dolžine senzorskega in dovodnega vlakna na polarimetrične meritve temperature. Iz rezultatov je razvidno, da je možno z uporabo polarizatorjev z nizkim polarizacijskim ločitvenim razmerjem in minimalno dolžino dvolomnega optičnega vlakna ter nizko koherentnim virom svetlobe realizirati cenen polarimetrični termometer z omejeno občutljivostjo. Izveden je bil temperaturni polarimetrični senzor za absolutne meritve temperature, ki delujejo v področju od 40 0C do 60 oC.
Keywords: meritve; optični sistemi; regulacija; senzorji; temperatura