The geopolitical location of Slovenia in the perspective of European integration processes - Bufon, Milan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2003)
Članek obravnava nekaj temeljnih političnogeografskih značilnosti Slovenije, še zlasti njen obmejni položaj v geopolitičnem pogledu, probleme, ki izhajajo iz novejših geopolitičnih transformacij, predvsem v zvezi z geopolitično re-lokacijo države v smeri severa in zahoda, spremenjene oblike prostorske povezanosti ter smeri posredovanja, ki so bile pred letom 1991 pretežno usmerjene od Balkana proti Srednji in Zahodni Evropi, sedaj pa potekajo predvsem v obratni smeri. Po drugi strani podaja analizo različnih obmejnih in kontaktnih območij v Sloveniji.
Keywords: Europe; Evropa; geopolitika; integracija; integracijski procesi; mednarodne integracije; obmejna območja; obmejno sodelovanje; politična geografija; regije; Slovenia; Slovenija