Manjšine iz bivše Jugoslavije med mediji in politiko države - Šušmelj, Janja (Monitor ISH, 2008)
Osrednja tema te raziskave je analiza situacije manjšin iz bivše Jugoslavije z vidika problematike medijske definicije in politike Republike Slovenije (RS). Položaj etničnih manjšin iz nekdanje skupne države sem primerjala s položajem manjšin na Kubi in v Veliki Britaniji, in sicer iz perspektive medijev in države. Pri tej analizi je izstopalo vprašanje ustreznega medijskega poimenovanja manjšin iz nekdanje skupne države in odnosa, ki ga ima do omenjenih manjšin država; ta bo namreč imela zadnjo besedo pri reševanju njihovega statusa.
Keywords: razpad Jugoslavije; Yugoslav Wars; Slovenia; Slovenija; narodne manjšine; state; država; politics; politika; množični mediji; mass media; Kuba; Velika Britanija; mednarodne primerjave