In defence of a political economy of the media - Meehan, Eileen R. (Javnost (Ljubljana), 2013)
Članek obravnava sodobne napačne predstave o politični ekonomiji medijev. Razprava temelji na zgodovinskem ozadju, vključno s kratkim orisom zgodovine kritičnega raziskovanja komuniciranja v ZDA, ki je cvetelo v obodbju globalnega vzpona kritičnega raziskovanja med leti 1960 in 1980. Del te zgodovine je nastanek organizacijske podpore za kritično raziskovanje in dolgoročne zaposlitve posameznih znanstvenikov na določenih univerzah, kjer so bili kritičnoteoretski predmeti del podiplomskih in dodiplomskih programov. Proces institucionalizacije je ponudil osnovo naslednjim generacijam kritičnih teoretikov po letu 1980 pa vse do danes - generacijam, katerih raziskave obravnavajo širok spekter komunikacijskih pojavov, uporabljalajo širok razpon raziskovalnih metod in izhajajo iz vrste kritičnih teorij. Ta pregled še posebej omogoča kritiko trenutnega napada na radikalno politično ekonomijo. Ta napad članek obravnava na temelju dveh ključnih besedil, ki karikirata raziskovanje politične ekonomije kot prizadevanje, ki je odvisno od teorij, uvoženih iz frankfurtske šole, omejeno na makroskopski pristop, z interesom le za novinarstvo, ne pa tudi za medijske delavce in medijska občinstva.
Keywords: mass media; množični mediji; communication; komuniciranje; kriticizem