Spremljanje čustvenih izrazov v terapevtskem procesu - Erzar, Tomaž (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2012)
V članku predstavljamo za spremljanje terapevtskega procesa prirejeni sistem za kodiranje čustvenih izrazov, povzet po sistemu Specific Affect Coding System (SPAFF, Gottman in Coan, 2007). Predstavljena je kratka zgodovina in problemi kodiranja čustvenih izrazov, kode sistema, postopek kodiranja, usposabljanje ocenjevalcev ter pravila dobrega kodiranja. Prav tako so predstavljene izkušnje kodiranja z novim sistemom, razlogi za priredbe kod v kontekstu ocenjevanja terapevtskih procesov in predlogi za nadaljnje izboljšave.
Keywords: terapevtski proces; psihodiagnostika; kodiranje; kodirni sistem SPAFF; čustva; afekti; psihoterapija; usposabljanje