Identifikacija pasivnih strategij energijsko učinkovitega načrtovanja stavb, primernih za prenove obstoječih stavb - Lešnik Nedelko, Maja (Gradbeni vestnik, 2024)
Prenova obstoječih stavb predstavlja velik potencial za doseganje prihrankov energije in zmanjšanje toplogrednih plinov, saj je letno prenovljenih 0,4–1,2 % obstoječih energijsko neučinkovitih stavb. Trajnostno načrtovanje stavb bi moralo prispevati k zmanjšanju rabe energije bodisi z izvajanjem pasivnih strategij načrtovanja bodisi z uporabo energetsko učinkovitih aktivnih sistemov, ki jih poganjajo obnovljivi viri energije. Glede na podnebne in lokacijske potenciale je mogoče pasivne strategije razdeliti v štiri bioklimatske strategije; strategija zadrževanja toplote, strategija sprejemanja toplote, strategija preprečevanja pregrevanja in strategija odvajanja toplote. Tako imenovane pasivne strategije načrtovanja stavb pa niso uporabne le v primeru novogradenj, temveč jih lahko uporabimo tudi pri prenovah obstoječih stavb. Cilj prispevka je zato izpostaviti različne strategije in ukrepe, ki so redkeje obravnavani v znanstveni literaturi in bi jih lahko uporabili v prihodnjih raziskavah na temo prenove stavb. Najpogosteje obravnavani so ukrepi na stavbnem ovoju, stavbnem pohištvu, senčenje ter naravno prezračevanje. Med ukrepi, ki so sicer pogosto obravnavajo tudi druge vidike trajnostnosti (vplivi na okolje, notranje bivalno ugodje ipd.), bi bilo smiselno nadalje raziskati tudi vpliv oblike stavbe, razporeditev notranjih prostorov, hladne strehe in fasade, inteligentne fasade, evaporativno in radiacijsko izmenjave toplote. Rezultati študije lahko služijo raziskovalcem pri identifikaciji raziskovalnih vrzeli, pa tudi arhitektom, gradbenikom ter lastnikom nepremičnin, saj osvetljujejo dodatne, manj tradicionalne možnosti pri prenovah obstoječih energijsko neučinkovitih stavb.
Keywords: building renovation; energijska učinkovitost; energy efficiency; pasivne strategije načrtovanja stavb; passive building design strategies; prenove stavb; sustainable design; trajnostno načrtovanje