Genetic and environmental dispersion parameter estimation by test interval method in dairy sheep - Komprej, Andreja (Acta agriculturae Slovenica, 2011)
Ocenjevali smo genetske in okoljske parametre za 38 983 meritev na kontrolni dan za količino mleka (DKM) ter vsebnost maščobe (VM) in beljakovin (VB) v mleku pri 3068 mlečnih ovcah treh slovenskih pasem. Meritve so bile zbrane med leti 1994 in 2002. Za oceno parametrov smo uporabili večlastnostno metodo omejenega največjega verjetja, kjer je vsaka meritev na kontrolni dan obravnavana kot druga lastnost. Sistematski del večlastnostnega modela živali za DKM, VM in VB je vključeval pasmo in sezono jagnjitve kot razrede, stadij laktacije, zaporedna jagnjitev in velikost gnezda pa so bili vključeni kot kovariable. Naključni del modela je vseboval aditivni genetski vpliv živali, vpliv skupnega okolja v tropu in vpliv permanentnega okolja živali. Heritabilitete za posamezne mesece laktacije so bile med 0,10 in 0,23 za DKM, med 0,09 in 0,18 za VM in med 0,19 in 0,28 za VB. Skupno okolje v tropu je pojasnilo največji del fenotipske variance: 0,18 do 0,41 za DKM, 0,26 do 0,45 za VB in 0,24 do 0,44 za VB. Vpliv permanentnega okolja živali je pojasnil manjši dele variance: 0,09 do 0,15 za DKM, 0,02 do 0,11 za VM in 0,02 do 0,09 za VB. Aditivne genetske korelacije med posameznimi lastnostmi mlečnosti sosednjih mesecev laktacije so bile močne in so se z oddaljevanjem mesecev laktacije zmanjševale. Struktura aditivnih genetskih korelacij kaže, da lastnosti mlečnosti v različnih stadijih laktacije genetsko niso ista lastnost, saj so korelacije med oddaljenimi zapisi manjše od ena.
Keywords: ovce; mlečnost; mleko; sestava; genetski parametri; okoljski parametri; metoda z intervali