List 50 Obertnijska novica. (Novo maslo). V „Wocbenbl. d. L. P. o. H." beremo, da so po dolgih skušnjah znajdli, navadnemu oger-sičnemu olju po nekem posebnem načinu ves duh odpraviti, in ga prav okusno napraviti. Taka čista maščoba se naredi iz njega, da ho da pri naši kuhi in peki dobro porabiti in da nadomestuje v vseh rečeh nase sirovo maslo (puter). Ogeršično olje kakor druge olja imajo 50 do 65 oljnatih (oleina), in 40 do 45 pa lojenih delov (oiearina) v sebi, torej skorej ravno tiste obstojue dele kakor nase sirovo maslo. Ker se tedaj to novo maslo napravlja brez primešane soli, ne pa kakor nase navadno, ktero ni brez soli za rabo, in ker ga ni treba topiti in ker nima sirovih, maslenih in vodenih delov v sebi , ga je pri kuhi in peki že dovelj tretjina (tretji del) namesto našega navadnega masla. Pri tem so pa jedila mastneje in ukusneje, pekarije pa rah-leje, lepše na videz, pa tudi boljšega okusa. Naprava tega novega masla, ktero v nekterih fabrikah že prav na debelo napravljajo, je nek prav lahka; zato je mogoče, da se bo ta zabelja kmalo zlo razširila po svetu. *) (Zidovje v novo zidanih poslopjih naglo posušiti), naj se v vsaki sobi ali izbi 6 do 10 funtov oglja sožjre in med tem soba prav terdo zapre; to naj se ponovi dvakrat ali trikrat. Ko oglje gori, povžije kislic iz zraka in napravi o g e 1 j n o i s I i n o, ktero apno nagloma poserka, kemiško zvezano vodo pa iz sebe spusti. Potem se soba odpre, pa tako, da ne stopi noben človek noter, preden se ni kake dve ur dobro prepihala, da ogljeui puh nikomur ne škoduje. *) Naj bi naša fabrika v Vevčah to kmali bolj natanko pozvedila in potem poskusila. Vred.