List 3. Gospodarske stvari. Vzorna kipelna in vinska klet. (Po spisu, ki ga je izdala e. kr. kmetijska družba na Dunaji in katerega je sestavil Julij Jablanezy, potovalni učitelj za vinarstvo na Dolenjeavstrijskem.) Dobra kipelna in vinska klet sta važna pogoja za prirejanje dobrega vina. Izvzemši vipavske, kraške in goriške vinogradnike imajo vsi drugi naši slovenski vinogradniki svoje kleti precej pri vinogradu in oddaljene od vasi, oziroma od doma. Te kleti, »zidanice" imenovane, pa z malimi izjemami ne zadostujejo ; po zimi so premrzle, poleti pa pregorke. Kot kipelne kleti so še za rabo, kot vinske kleti pa niso za nič, ker vsaka vremenska sprememba takoj vpliva na vino, ki je v njih shranjeno. V naslednjem podamo popis, v prilogi pa načrt vzorne kipelne in vinske kleti, kateri načrt je sestavil in popisal, kakor smo že v nadpisu povedali, Julij Jablanczy. Vse nedostatke pri prirejevanji vina, koje pro-vzroči slaba klet, odpraviti je mogoče, ako zidamo ali prezidamo klet po vzornem načrtu, ki je temu listu pridejan. Pod. V. priloge je temeljni načrt kipelne vinske kleti. Tla kipelne kleti