Možnost uporabe odpadnega jedilnega olja za pridobivanje bioplina - Kolbl Repinc, Sabina (Acta hydrotechnica, 2021)
Anaerobna presnova je proces, s katerim lahko iz organsko razgradljivih odpadnih snovi ponovno pridobimo energijo v obliki bioplina. Nekontrolirano odlaganje biološko razgradljivih odpadkov je za okolje lahko zelo obremenjujoče. V Sloveniji letno proizvedemo večje količine odpadnega jedilnega olja, ki bi ga lahko izkoristili za proizvodnjo bioplina. V tej študiji smo izvedli meritve metanskega potenciala odpadnega jedilnega olja v šaržnem eksperimentu. V pilotnem semikontinuirnem eksperimentu smo ocenili primernost odpadnega jedilnega olja za uporabo v anaerobnih reaktorjih na čistilni napravi. Rezultati študije kažejo, da je količina jedilnega olja, ki ga dnevno lahko doziramo v anaerobne reaktorje, omejena, saj močno vpliva na stabilnost procesa anaerobne presnove in na proizvodnjo bioplina. Izkazalo se je, da je najbolj optimalna obremenitev anaerobnega reaktorja z jedilnim oljem znašala med 1,6 in 2,4 g OS/L inokuluma. Takrat je proces anaerobne presnove deloval stabilno, produkcija bioplina je bila največja. Pri večji obremenitvi je prišlo do velikih nihanj v sistemu, zmanjšanja pH, povečanja hlapnih maščobnih kislin, povišanih vrednosti KPK na iztoku iz reaktorja in bistveno zmanjšane proizvodnje bioplina.
Keywords: anaerobic digestion; anaerobna presnova; biogas; bioplin; čistilna naprava; odpadno jedilno olje; odvečno blato; waste edible oil; wastewater sludge; wastewater treatment plant