Kazalniki kakovosti predpisovanja zdravil v pediatriji - Fürst, Jurij (Zdravniški vestnik, 2020)
Izhodišče: Kazalniki predpisovanja zdravil so izbrani podatki, ki delno osvetljujejo zdravnikovo delo na področju predpisovanja zdravil. Temeljijo na podatkih o izdanih zdravilih na recept. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je v sodelovanju s predstavniki pediatrične stroke pripravil nabor kazalnikov kakovosti predpisovanja zdravil na področju pediatrije. Pripravljena je analiza kazalnikov za petletno obdobje od leta 2014%2018. Metode: V retrospektivni, opazovalni raziskavi so bili analizirani podatki o predpisanih zdravilih otrokom do 19. leta starosti. Vir podatkov je baza ambulantno predpisanih zdravil na ZZZS in na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). V analizo so bili vključeni podatki o številu ambulantno predpisanih zdravil na zelenih in belih receptih. Poraba zdravil je prikazana glede na razvrstitev po anatomsko-terapevtski-kemični (ATC) klasifikaciji v definiranih dnevnih odmerkih (DDD). Pregledane so bile tudi podskupine zdravil znotraj skupin ATC. Podatki so prikazani v tabelah. Rezultati: Število izdanih receptov v Sloveniji se je zmanjšalo za 8 %, vendar se je poraba zdravil v DDD povečala za 4 %. Najvišji delež oseb, ki so prejele vsaj en recept za zdravila za sistemsko zdravljenje bakterijskih okužb, je bil v območni enoti (OE) Murska Sobota 35 %, sledijo OE Krško s 34,1 %, OE Ravne s 33,2 % in OE Novo mesto z 32 %. Najmanj oseb je zdravila prejelo v OE Nova Gorica % 21,1 %. Kazalnik KK1p, ki kaže strošek predpisanih zdravil na enoto DDD, kaže padajoči trend za Slovenijo in velike razlike med območnimi enotami ZZZS. Glede na izhodiščno leto je v Sloveniji prišlo do zmanjšanja deleža otrok, ki so prejeli recept za antibiotik za sistemsko zdravljenje, za 16 %. V OE Nova Gorica je to zmanjšanje kar 33-odstotno. Zaključek: Predstavljeni kazalniki kažejo izboljšanje kakovosti predpisovanja zdravil pri otrocih zlasti na področju sistemskih antibiotikov. Menimo, da so kazalniki koristni tako za posamezne zdravnike kot za odločanje na nacionalni ravni. Lahko prispevajo k nadaljnjemu obvladovanju porabe protimikrobnih zdravil pri otrocih, kar je njihov osnovni namen.
Keywords: antibiotiki; kazalniki predpisovanja zravil; kvaliteta; predpisovanje zdravil; zdravila; zdravila na recept