Viskoznost: izbrani modeli in načini merjenja - Beltram, Vitja (Matrika, 2021)
V članku so opisane osnove obravnave dinamične viskoznosti raztopin. Predstavljena je razlaga viskoznosti v raztopinah in štirje modeli, ki obravnavajo odvisnost viskoznosti od volumskega deleža topljenca. Da bi bili masna koncentracija in volumski delež povezana, je vpeljana intrinzična viskoznost. Nato je predstavljenih sedem merilcev viskoznosti, ki temeljijo na Stokesovi sili ali Poiseuillovem zakonu. Pri vsakem merilniku je opisan princip delovanja in pričakovano merilno območje, količina vzorca ter negotovost meritve. Na koncu so predstavljeni še izbran pomen viskoznosti v farmacevtski industriji in načini, kako lahko viskoznost raztopine zmanjšamo z dodatkom aditivov.
Keywords: fluid mechanics; measurement methods; mehanika tekočin; meritve viskoznosti; viscosity; viskoznost