Rešitve e-ARH.si – prijazne in uporabne tudi ranljivim skupinam - Kosi, Mojca (Moderna arhivistika, 2021)
Eden od ciljev pri razvoju slovenskega elektronskega arhiva v projektu e-ARH.si: ESS 2016–2021 je omogočanje dostopnosti arhivskega gradiva ranljivim skupinam s pomočjo sodobnih tehnologij. Smernice za omogočanje dostopnosti arhivskega gradiva ranljivim skupinam so bile upoštevane pri sami zasnovi virtualne arhivske čitalnice, vendar samo to ne zadošča, saj je treba arhivsko gradivo pred uporabo ustrezno pripraviti oziroma prilagoditi ranljivim skupinam. Avtorji v prispevku predstavijo dobre prakse prilagoditve različnih tipov gradiv za vse ciljne ranljive skupine (slepe, slabovidne, gluhe in naglušne osebe).
Keywords: accessibility; adaptation; dostopnost; e-ARH.si; electronic archives; elektronski arhiv; handicapped; inventory; popisovanje; prilagoditev; ranljive skupine