Tacling irregular migration in Europe - Böröcz, Miklós (Sodobni vojaški izzivi, 2021)
Nezakonite migracije pomenijo varnostno tveganje za Evropsko unijo, vendar se s tveganji zunaj Evrope ne moremo učinkovito spoprijeti brez vzpostavljanja zmogljivosti na mednarodni ravni, zato lahko to področje umestimo v okvir Skupne zunanje in varnostne politike. To stališče so potrdili tudi val nezakonitih priseljencev, ki je Evropo dosegel leta 2015, ter tveganja in posledice nepripravljenosti držav na ravni zagotavljanja nacionalne varnosti. V študiji predstavljamo tri glavne poti nezakonitih migracij, ki so prizadele Evropo. Predstavljeni so tudi države, ki so jih priseljenci prečkali, in ukrepi organov EU. V sklepu članka so predlagane morebitne rešitve za to stanje.
Keywords: central Mediterranean migration route; eastern Mediterranean migration route; irregular migration; migracije; migrations; nezakonite migracije; osrednjesredozemska pot migracij; security risk; varnostno tveganje; vzhodnosredozemska pot migracij; western Mediterranean migration route.; zahodnosredozemska pot migracij