"Vse, kar je lahko nemštvu na poti, mora izginiti - tudi duhovniki" - Chomicki, Špela (Bogoslovni vestnik, 2024)
V prispevku je obravnavano dogajanje na območju župnije Sv. Trojica v Halozah v obdobju nemške okupacije v letih 1941–1945. Prispevek poleg zbrane literature in arhivskih virov temelji na zapisih popolnoma ohranjenega drugega dela župnijske kronike. Ta je – ob kritični obravnavi – služila kot najpomembnejši vir študije dogajanja na manjšem zaokroženem območju med drugo svetovno vojno. Prispevek obravnava nemški okupacijski sistem, ki je bil vpeljan takoj po okupaciji aprila 1941, raznarodovalni ukrepi pa so iz mest segali globoko na slovensko podeželje. Posebna pozornost je namenjena prisilnim izselitvam duhovnikov v prvem letu okupacije in delovanju župnije v medvojnem obdobju.
Keywords: forced migration of priests; German occupation system; izseljevanje duhovnikov; Nasilje; nemški okupacijski sistem; parish chronicle; parish Sv. Trojica in Haloze; Svetovna vojna (1939-1945); violence; World War (1939-1945); župnija Sv. Trojica v Halozah; župnijska kronika