Case report from Mayo clinic - Pinn, Melva E. (Radiology and oncology (Ljubljana), 2007)
Tumorji Bertholinijeve žleze so redki, predstavljajo manj kot 5% malignomov vulve. Zdravljenje poteka v največji meri po načelih za zdravljenje karcinomovvulve ali analnega kanala. Predstavljen je primer invazivnega, slabodiferenciranega skvamoznega karcinoma Bartholinijeve žleze. V anamnezi 47. letne bolnice izstopa predhodna cervikalna intraepitelijska neoplazija, zdravljena s konizacijo, sladkorna bolezen tipa 2, in kajenje. Zdravljena je bila s predoperativno radioterapijo v kombinaciji s 5-fluorouracilom in cisplatinom, čemur je sledila ponovna ocena razširjenosti bolezni ter operacija z rekonstrukcijo vagine.
Keywords: Bartholinijeve žleze; Bartholin's Glands; Drug Therapy; Methods; Middle Age; novotvorbe; Radioterapija; Radiotherapy; Srednja leta; Surgery; therapy; tumor; vagina; Vagina, novotvorbe; Vaginal Neoplasms; zdravljenje