Novosti v evropskem družinskem pravu - nova ureditev v preživninskih zadevah - Novak, Barbara (Pravni letopis, 2011)
Uredba UvPZ ureja mednarodno pristojnost, priznanje in izvršitev tujih sodnih odločb, pravno pomoč in podporo strank prek centralnih oblasti. Uredba, ki utrjuje položaj upnika, je v mednarodno zasebno pravo začrtala dve pomembni smernici: opušča navezovanje na državljanstvo in tudi na stalno prebivališče in se raje navezuje na običajno prebivališče ter omogoča izbiro prava na področjih, na katerih doslej v mnogih evropskih državah ni bilo zasebne avtonomije ali pa je bila ta široko omejena.
Keywords: družinsko pravo; European family law; European Union; Evropska unija; evropsko družinsko pravo; Haaške konvencije; Haaški protokol; Maintenance Regulation; preživnine; preživninske odločbe; recognitions and enforcement of maintenance decisions; sodne odločbe; The Hague Convention and Protocol; uredba v zadevah preživljanja