Mikrostrukturne raziskave v binarnem sistemu Sm-Ti - Saje, Boris (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Z metodami diferenčne termične analize (DTA), svetlobne mikroskopije, vrstične elektronske mikroskopije (SEM), energijsko disperzne spektrometrije (EDS) in rentgensko fazno analizo (XRD) so sistematično raziskovane zlitine v sistemu Sm-Ti. Zlitine so bile pripravljene z obločnim pretaljevanjem čistih izhodnih komponent. Zaradi visokega parnega tlaka samarija in visokega tališča titana so normalne zatehte vsebovale prebitek redke zemlje. Raziskave so pokazale, da v sistemu Sm-Ti nastopa v zelo razširjenem koncentracijskem območju topnostna vrzel v raztaljenem stanju in s tem pogojena zvrstitev dveh nonvariantnih reakcij: -monotektične pri temperaturi 1652°C na strani titana (?$L_2\Rightarrow β_{Ti} + L_1$?) in -evtektične pri temperaturi 1056°C na strani samarija (?$L\Rightarrow \gama_{Sm} + β_{Ti}$?). Poleg teh reakcij je ugotovljen tudi polimorfizem zlitin, ki je posledica alotropskih premen obeh zlitinskih elementov - Ti in Sm. Na podlagi raziskav je podan tudi verjetni potek binarnega faznega diagrama Sm-Ti, ki v dostopni literaturi še ni opisan.
Keywords: zlitine; mikrostruktura